Recreatie

Wie geniet er nou niet van een heerlijke buitenrit? Lekker de wind in je gezicht en je hoofd leegmaken. Voor je paard is een buitenrit ook een fijne afwisseling van de dagelijkse training. In de provincie Zeeland bestaan diverse mogelijkheden om te genieten van de grote afwisseling die het Zeeuwse landschap biedt. Paardrijden in de bossen van Westenschouwen is een geheel andere belevenis dan een rit over het strand van Walcheren, door de polders van Zeeuws-Vlaanderen of over de bloemdijken en langs de boomgaarden op de Bevelanden. Zoek je een route of ben je benieuwd naar wat de KNHS regio Zeeland doet voor de recreatiesport? Hieronder tref je alle informatie aan. 

Jazeker! Zit je op je paard of loop je ernaast, dan ben je volgens de wet een bestuurder. Lees hier alles over de officiële regels over je plaats op de weg. Weet jij wat voor jou de belangrijkste verkeersregels zijn?

  • Plaats op de weg
    Als er een ruiterpad is, dan moet je dat gebruiken. Is er geen ruiterpad, dan houd je zoveel mogelijk rechts op de rijbaan, als het kan in de berm. Op voetpaden, stoepen, fietspaden en fietsstroken mag je niet komen, ook niet als je naast je paard loopt. Dit alles geldt ook voor menners. Tot slot: rijd je op de rijbaan, dan mag je niet naast elkaar rijden.

  • Voorrang verlenen
    Als ruiter of menner ben je in het verkeer een bestuurder. Voor jou gelden dan dezelfde voorrangsregels als voor fietsers, bromfietsers en autobestuurders. Rechts heeft dus altijd voorrang, tenzij anders is aangegeven.

  • Afslaan en richting aangeven
    Wil je afslaan, houd dan rekening met het volgende:
    • Kijk op tijd over je schouder of er verkeer achter of naast je rijdt;
    • Geef richting aan door je arm op schouderhoogte uit te steken;
    • Sorteer voor als dat kan;
    • Kijk, voordat je daadwerkelijk afslaat, nog een keer over je schouder;
    • Als je in een groep rijdt, probeer dan om eerst naast elkaar (in linie) op te stellen en steek tegelijk over. De hele groep is dan eerder aan de overkant waardoorde paarden niet onrustig worden.

Weet jij waar je op moet letten als je een buitenrit maakt? Lees hier de tips voor veilig en verantwoord buitenrijden.

  • Passeer andere ruiters, menners en wandelaars in stap
  • Rijd alleen op de ruiter- en menpaden
  • Jonge aanplant moet bos worden, rijd er niet doorheen
  • Vraag overige weggebruikers langzamer te gaan door je arm langzaam op en neer te bewegen
  • Steek je hand uit als je van richting verandert
  • Houd je aan de verkeersregels
  • Als je met een groep bent, steek dan tegelijk naast elkaar de weg over
  • Ruim na je rit eventuele mest van je paard op de openbare weg op
  • Draag een veiligheidshelm
  • En tot slot; geniet van de omgeving!

Ieder jaar maken we met z’n allen ruim zeventien miljoen buitenritten. Dat is best veel en waar paarden zijn, is mest. Vooral binnen de bebouwde kom geeft dat overlast voor omwonenden en andere weggebruikers, zoals wandelaars en fietsers. Maar mest leidt ook tot vragen over verspreiding van ziekten en vervuiling van grondwater. Zijn die terecht?

Ruim mest binnen 24 uur op
In sommige gemeenten moet je de mest al verplicht opruimen via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Andere gemeenten overwegen om mestzakken verplicht te stellen, maar daar kleven nadelen aan. Weer andere gemeenten zetten speciaal voor ruiters en menners afvalemmers neer. Door de bebouwde kom schoon te houden kunnen we met z’n allen mogelijke (verdere) verplichtingen of boetes voorkomen. Dat kan simpelweg door binnen 24 uur de mest op te ruimen, gewoon met een schep en/of bezem. 

 

Jij kunt helpen om de kwaliteit van ruiterpaden, menpaden en routes zo goed mogelijk te houden. Zit er een drukke weg of gevaarlijke oversteekplaats in je route? Is het menpad te smal, hangen er veel lage takken of zijn de borden slecht leesbaar? Meld het via onderstaand formulier.

Waarom een meldpunt routes?

In Nederland liggen veel ruiter- en menpaden en zijn er veel routes. Het onderhoud van de paden ligt vaak bij de terreineigenaar, maar soms bij een andere partij, zoals bijvoorbeeld de gemeente. De KNHS wil ervoor zorgen dat jij zo goed en veilig mogelijk kunt buitenrijden. Via dit meldpunt kunnen we achterhalen waar iets aan de hand is. Op basis van jouw melding kan de KNHS Regioconsulent de terreineigenaar inlichten. Het kan ook zijn dat de regioconsulent in gesprek gaat met de gemeente om te zien of een deel van de route verbeterd kan worden.

Meldpunt ongevallen:

Heb je tijdens het buitenrijden (bijna) een ongeval gehad? Ook dat willen we graag weten, zodat we ons nog beter kunnen inzetten voor de veiligheid van jou en je paard. Speciaal hiervoor is het Meldpunt Ongevallen opgericht.