Best gefokte Zeeuwse paarden: Huegro & Uppercut Adelheid

Zaterdag 23 september  vond de strijd plaats om de felbegeerde titel "Beste Zeeuws gefokte spring- en dressuurpaard". Een geweldig initiatief van De Kroo Ruitersport, in samenwerking met de KNHS en het KWPN regio Zeeland. Een reguliere wedstrijd die werd beoordeeld door een KNHS én een KWPN jury. Voor de fokker van het beste paard lag een fokkerspremie in het verschiet. Een hele mooie manier om de sport en de fokkerij aan elkaar te verbinden. De organisatie kon rekenen op mooi weer, veel publiek, grote deelname en zeer talentvolle paarden! Evelien Marteijn stuurde haar krachtpatser Huegro (v. Negro) naar de eretitel en verwees de tot nu toe ongeëvenaarde maar ook zeer talentvolle Floortje naar de tweede plaats. Stal Hexagon was succesvol met plaats drie en vier. De eretitel "Beste Zeeuws gefokte springpaard" ging naar Uppercut Adelheid Z (v. Untouched) die zich onder het zadel van Marit Huige zeer overtuigend liet zien. Anniek van der Linde stuurde Farah van Bleyendaal (v. Zirocco Blue, fok. dhr. Bevelander, Sint Annaland) naar de tweede stek en de hoogste KWPN score.

Best gefokt Zeeuws dressuurpaard
Zeker vijfentwintig combinaties namen deel aan deze unieke rubriek. KNHS jury Jacques van der Harst gaf na afloop een toelichting op de proef. Henriette Smits jureerde samen met Veerle Boogaard (lid van het Hippisch Jongeren Platform Zeeland), namens het KWPN, volgens het PAVO Cup protocol. Beide percentages werden bij elkaar opgeteld en leverde een overall winnaar op.

Huegro
Huegro (v. Negro x Flemmingh x keur sport dres v. Damiro) is gefokt door Erwin en Jacqueline Fermont uit Koewacht en is in eigendom van Evelien Marteijn en Jan-Willem Koutstaal uit Arnemuiden. Evelien stelde haar stoere ruin op sympathieke wijze voor. De KWPN score gaf de doorslag in de overwinning. De ruin scoorde louter achten op het protocol, waarbij een 8,5 voor zijn imponerende galop, voor houding en balans en aanleg als dressuurpaard kon worden genoteerd. De KWPN jury omschreef Huegro als een sympathiek paard met een mooi front dat makkelijk kan bewegen. Hij heeft een mooi dressuurmodel en een fantastische galop. Waar hij het meest in uitblonk is zijn zelfhouding. Evelien reageert blij verrast op haar overwinning. “Wat een leuke dag is dit voor ons, echt genieten!” Jan-Willem en Evelien kochten Huegro als maatje in de opfok voor hun andere veulen. Al snel zagen ze dat Huegro ten opzichte van het andere veulen over meer kwaliteit beschikte. Zo werd hij aangehouden en zadelmak gemaakt door Nadia van Schaik. “Dat heeft Nadia echt super gedaan”, vertelt Evelien.”Ik kon er daarna zo mee wegrijden." Huegro is heel intelligent, dat maakt hem zo’n fijn paard. Het is echt een vriend.” In juli maakte Huegro al furore met Jessica Nijpjes op de PAVO Cup in Vrouwenpolder met 78 punten en de hoogste dagscore. In de finale in Ermelo liet hij zich onder het zadel van Chantal Nijpjes wederom goed zien.

Best gefokt Zeeuws springpaard
Het bleef tot het laatst toe spannend wie er bij het springen met de eretitel vandoor ging. De foutloze combinaties reden barrage op tijd. De eindscore leverde plaatsingspunten op. De punten van de KWPN jury werden op dezelfde manier verrekend en daarbij opgeteld. De KWPN jury gaf na iedere ronde een toelichting op de paarden en gaf cijfers voor de manier van springen (2x) en het gaan tussen de hindernissen.

Uppercut Adelheid
Marit Huige had de wisselbeker overigens niet hoeven afstoffen. Deze gaat weer mee naar Nisse. Vorig jaar won zij deze unieke rubriek namelijk al met Gigi van de Wiel (Canturo x Fuego du Prelait). Ook in Uppercut (v. Untouched, fok. Dig van Gilst, Goes) heeft ze een talentvol paard die door regio-inspecteur Petro Trommelen werd omschreven als een fijn te rijden paard met veel balans in de galoppade. Uppercut springt iedere keer op dezelfde manier en in de juiste boog en maakt de sprong heel mooi af. De KWPN jury kon dan ook met gemak 80 punten kwijt voor beide onderdelen. Volgens Marit is Uppercut een heel fijn, werkwillig en ongecompliceerd paard die heel graag van het hout af wil blijven.
Moeder Quasy Adelheid (v. Quality Touch) is door Danny Willems uitgebracht in het 1.40m en onlangs verkocht naar het buitenland. Piet Huige kocht Uppercut als veulen bij de fokker. Marit maakte haar zelf zadelmak en leidde haar zelf op. Het duo maakt komende winter hun M-debuut.

 

 Uitslag bestgefokt Zeeuws Dressuurpaard

 Uitslag bestgefokt Zeeuws Springpaard

 

 

Geplaatst op: