Bericht vanuit het regiobestuur

Beste Zeeuwse paardensporters,

Medio april schreef ik de wens om over enige tijd weer samen te kunnen genieten van onze prachtige paardensport. En inmiddels weten we dat die tijd er stap voor stap aan komt!
We mogen daar trots op zijn. Waarom trots? Enerzijds omdat we als (individuele) paardensporters hebben laten zien dat we ons aan de opgelegde RIVM-maatregelen konden houden. We hebben ons, hoe moeilijk het soms ook was, aan afspraken gehouden. Anderzijds is er, voornamelijk op landelijk vlak, door de KNHS en FNRS gezamenlijk en eenduidig gelobbyd bij de Nederlandse overheid om onze paarden te mogen blijven verzorgen en dus ook rijden, terwijl alle andere sportaccommodaties moesten sluiten.
Deze getoonde verbondenheid maakt ons sterk, en heeft laten zien dat de paardensport als volwaardige sport, met oog voor dierenwelzijn, wordt gezien.

We hebben (massaal) kennisgemaakt met de online mogelijkheden. Niet alleen online vergaderen is het nieuwe nu, ook konden we online trainingsadvies opvragen en zelfs officieel dressuurproefjes indienen. In groepsverband mocht eerst de jeugd weer aan de gang bij onze maneges en rijverenigingen, en vanaf 1 juni zijn er mogelijkheden voor fysieke meet- en beoordelingsmomenten. 
Zoals het er nu naar uitziet zullen er voor 1 september geen wedstrijden zijn. De Hippiade is afgelast. Daarom zullen er ook geen Zeeuws Kampioenschappen zijn. We hebben met de organisaties natuurlijk gekeken naar mogelijkheden en/of alternatieven. Maar helaas konden we niet anders concluderen dan de blik te richten op de indoorkampioenschappen.
Als regio volgen we de ontwikkelingen op de voet. Wanneer we kunnen, zullen we inspringen op de mogelijkheden die er zijn.

Dat de crisis zijn sporen zal achterlaten, is geen verrassing of geheim. Daarom heeft de KNHS een noodloket geopend (coronanoodloket@knhs.nl). Via dit noodloket worden financiële mogelijkheden aangeboden die in de normale situatie niet zouden bestaan. Zowel verenigingen, maneges als KNHS-leden kunnen daar een beroep op doen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een noodfonds. Van iedere deelname aan de online proeven via paardrijden.nl wordt €2,50 gereserveerd voor dit fonds.
Als KNHS gaan we er keihard voor om de sport overeind te houden. Dat kunnen we niet alleen, maar moeten we met zijn allen doen. Laten we daarom samen door deze crisis heenkomen!
Mochten er vragen, opmerkingen of uitdagingen zijn, dan is het natuurlijk ook mogelijk om contact op te nemen met één van onze regio-bestuursleden.

Petra Broeksema-Minderhoud
voorzitter
Geplaatst op: